U bevindt zich hier: Home > Inwoner > Verkiezingen

Verkiezingen

Dit jaar krijgen burgers van alle lidstaten van de Europese Unie de kans om hun stem uit te brengen en zo de koers van Europa voor de komende jaren te beïnvloeden. Op deze pagina vindt u alle nodige informatie over de verkiezingen. 

Wat zijn de Europese Parlementsverkiezingen?

De Europese Parlementsverkiezingen vinden eens in de vijf jaar plaats. Tijdens deze verkiezingen kunnen burgers van de Europese Unie hun vertegenwoordigers kiezen voor het Europees Parlement. Het Europees Parlement speelt een belangrijke rol bij het maken van wetten en het vertegenwoordigen van de belangen van Europese burgers.

Waarom zijn de Europese Parlementsverkiezingen belangrijk?

De Europese Parlementsverkiezingen zijn van groot belang omdat ze de richting bepalen van het beleid en de wetgeving in de Europese Unie. Door te stemmen kunnen burgers invloed uitoefenen op de toekomst van Europa en de koers bepalen die de EU zal volgen. Het is een manier om actief deel te nemen aan de besluitvorming op Europees niveau.

Hoe kan ik stemmen?

In Nederland vinden de Europese verkiezingen plaats op 6 juni 2024. Iedere EU-burger van 18 jaar en ouder mag stemmen. Als je zelf niet kan stemmen, kan je iemand volmacht geven om in jouw plaats te stemmen. Het is ook mogelijk om in een andere gemeente te stemmen als je een kiezerspas aanvraagt, of om te stemmen vanuit het buitenland. Meer informatie over de stempas  vindt u via de link: Stemmen. 

Hoe kan ik meer informatie krijgen?

Voor meer informatie over de Europese Parlementsverkiezingen kun je terecht bij verschillende bronnen, waaronder de officiële website van de Europese Unie, lokale verkiezingsinformatie en campagnes van politieke partijen. Meer informatie over stemmen vindt u via de link: Links en informatie.

Ziet u een fout?

Ziet u een fout in de uitslag van een stembureau of in de uitslag van de hele gemeente? Meld dit dan voor maandag 17 juni 11.00 uur via de website van de Kiesraad aan het Centraal Stembureau. Dan kan de fout onderzocht worden.