De Omgevingswet is een nieuwe wet en gaat in op 1 januari 2024. Een wet die gaat over alles wat u buiten ziet, hoort of ruikt, waar u woont, werkt en recreëert. Door de jaren heen zijn veel verschillende wetten en regels gemaakt voor de omgeving waarin je woont, werkt en leeft. Dat kan gaan over bodem, water, wegen, milieu, beschermde gebouwen, natuur, geluid en nieuwbouw. Deze wetten zijn ingewikkeld. Soms spreken ze elkaar zelfs tegen. De losse regels en wetten houden ook vaak vernieuwende plannen tegen, die beter zijn voor de natuur en de omgeving. Daarom worden 26 wetten en een paar honderd regelingen samengevoegd.
De Omgevingswet zorgt voor een bredere kijk op onze leefomgeving. De wereld verandert steeds. Daarom kijken wij met zorg naar de kwaliteit van de plek waar we wonen, werken en onze vrije tijd doorbrengen. Deze plek moet veilig en gezond zijn. En de plek moet ook ruimte bieden aan de ontwikkeling van inwoners en ondernemers met slimme ideeën.
Bekijk hier de video over de Omgevingswet.
Omgevingswet staat voor een goed evenwicht tussen het ontwikkelen, benutten en beschermen van de leefomgeving. De nieuwe Omgevingswet geeft meer ruimte. Ruimte voor ideeën en initiatieven van bewoners, ondernemers en andere partijen. Daarnaast geeft de wet ruimte aan de gemeente om maatwerk te leveren.
Er is één loket voor alle vergunningen, initiatieven en aanvragen. En door participatie (meedenken en meedoen) bevorderen we de betrokkenheid van burgers en ondernemers bij de ontwikkeling van de leefomgeving.
Heeft u vragen over de Omgevingswet? Meer informatie kunt u terugvinden op de website van de rijksoverheid of op de website van www.aandeslagmetdeomgevingswet. U kunt ook terecht bij het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).
Als u geen informatie vindt over de locatie waar uw initiatief plaatsvindt, neem dan contact op met de gemeente op telefoonnummer: 0165-349500.
Hulp bij een algemene vraag over de Omgevingswet en wat dat voor u betekent: neem contact op met ons Klant Contactcentrum via 0165-349500.