Paspoort aanvragen

Aanvragen

Voor : particulier

U kunt hier een afspraak maken  voor de aanvraag van uw paspoort, tweede paspoort, zakenpaspoort, vreemdelingen-of vluchtelingenpaspoort. Ook als u het paspoort kwijt bent. Aangifte bij de politie is niet nodig, behalve bij verlies in het buitenland. De aanvraag zelf doet u in het gemeentehuis.

Let op: Bij de aanvraag voor een kind, moet het kind zowel bij de aanvraag als bij het ophalen aanwezig zijn.

Niet wachten?

De wachttijd aan de balie kan oplopen tot 30 minuten (avondopenstelling). Met een afspraak  weet u precies hoe laat u aan het loket kunt komen en bent u sneller klaar.

Afspraak paspoort

Vingerafdrukken

Bij de aanvraag van uw paspoort worden vingerafdrukken opgenomen.

Toestemming kinderen tot 18 jaar

Vraagt u een paspoort aan voor uw kind, dan heeft hij/zij tot achttien jaar schriftelijke toestemming nodig van beide ouders/verzorgers of gezaghebbers. Let op: Bij de aanvraag en uitreiking moet het kind aanwezig zijn.

Het kind kan de aanvraag met één ouder/verzorger doen, wanneer de ander vooraf schriftelijk toestemming geeft voor de afgifte van een reisdocument. Dat kan rechtstreeks via internet, wanneer u gebruik maakt van DigiD.

Toestemming geven (met DigD)

Kosten

Tarieven 2020
personen 18 jaar en ouder € 73,20
personen beneden18 jaar € 55,35

Spoed: € 49,85 extra (i.v.m. spoedlevering)

Geen extra kosten bij vermissing.

Meenemen

 • Reisdocumenten
  Alle reisdocumenten (zowel paspoorten als identiteitskaarten) die u heeft. In het geval van een dubbele nationaliteit neemt u ook uw buitenlandse reisdocument mee.
 • Pasfoto
  Een recente, goed gelijkende pasfoto die aan alle eisen voldoet. Dit mag niet dezelfde foto zijn als op uw huidige paspoort en niet ouder dan 6 maanden.
 • Toestemming kinderen tot 18 jaar
  Vraagt u een paspoort aan voor uw kind, dan heeft hij/zij tot achttien jaar schriftelijke toestemming nodig van beide ouders of verzorgers, of gezaghebbende. Let op: Bij de aanvraag en uitreiking moet het kind aanwezig zijn.
  Toestemming geven (met DigiD)

ID cover

U kunt een ID-cover bestellen bij de aanvraag van een paspoort (€ 1,30), ID (€ 1) en rijbewijs (€ 1).

Met dit hoesje beschermt u uw persoonlijke gegevens bij kopiëren. Alleen overheden, banken, werkgevers, notarissen en casino’s mogen het volledige identiteitsbewijs kopiëren. Andere organisaties niet.

Geen nieuw rijbewijs of ID nodig, maar wel een ID-cover? Dat kan! We verkopen de ID-covers ook los.

Vermissing of diefstal

U kunt direct een nieuw reisdocument aanvragen bij de gemeente.

 • aangifte bij de politie is niet nodig, behalve bij verlies in het buitenland
 • de gemeente stelt een verklaring van vermissing op
 • houdt u bij de aanvraag van een nieuw reisdocument rekening met een mogelijk langere procedure

Toelichting

Onder paspoort wordt verstaan: Paspoort voor 10 jaar voor 18 jaar en ouder, paspoort voor 5 jaar beneden 18 jaar, Zakenpaspoort, Tweede Paspoort (hier moet aan bepaalde voorwaarden voldaan worden), Vreemdelingenpaspoort of Vluchtelingenpaspoort.

Levertijd

Na uw aanvraag duurt het normaal gesproken vijf werkdagen voordat u het reisdocument kunt ophalen. Dit komt doordat reisdocumenten om beveiligingsredenen op een centrale plaats in Nederland worden gemaakt. Tegen betaling van extra leges is een spoedprocedure mogelijk. Voor vreemdelingenpaspoort en vluchtelingenpaspoort gelden andere termijnen. Wanneer u dit bij de aanvraag hebt aangegeven, ontvangt u een e-mail of SMS wanneer het document afgehaald kan worden. Afhalen kan elke werkdag van 8.00 uur tot 16.45 uur.

 

Geldigheid

Het paspoort is geldig als reisdocument in de hele wereld. Paspoorten voor volwassenen, uitgegeven vanaf 9 maart 2014, hebben een geldigheidsduur van 10 jaar. Paspoorten voor kinderen hebben een geldigheidsduur van 5 jaar. Tweede paspoorten hebben een geldigheidsduur van 2 jaar. Vreemdelingen- en vluchtelingenpaspoorten hebben een geldigheidsduur afhankelijk van de verblijfstitel.

Let op: Reizen met kinderen   

 • Sommige landen eisen een verklaring waaruit blijkt dat de meereizende volwassene ook daadwerkelijk de ouder is van het kind of het gezag heeft.
 • Informeer hiernaar bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.
 • U kunt er eventueel voor kiezen om de naam van de (gewezen) echtgenoot of geregistreerd partner in het document te laten opnemen.
 • Zie ook: reizen met kinderen op rijksoverheid.nl of defensie.nl.

Identificatie

Het paspoort is ook geschikt als identificatiemiddel in Nederland (de identificatieplicht geldt voor personen vanaf 14 jaar). 

Verklaring van vermissing

Wanneer u bij de aanvraag van een nieuw reisdocument het oude document niet in kunt leveren, stelt de gemeente een verklaring van vermissing op. Uw gestolen of vermiste document wordt geregistreerd om fraude en misbruik te voorkomen.

Noodpaspoort

Tijdens een reis in het buitenland moet u in het bezit zijn van een geldig reisdocument. Wanneer u dit niet heeft, kunt u in zeer uitzonderlijke gevallen en onder strikte voorwaarden een noodpaspoort aanvragen. Zie hiervoor: Rijksoverheid.nl.

Regels en informatie