De wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (BIBOB) is een hulpmiddel om de integriteit van de overheid te beschermen.
Bij de aanvraag van vergunningen en subsidies, bij vastgoedtransacties met de gemeente en overheidsopdrachten van de gemeente kan de gemeente een BIBOB-onderzoek doen. Met dit integriteitsonderzoek wil de gemeente voorkomen dat zij criminele activiteiten faciliteert. Ook beschermt de gemeente zo bonafide ondernemers.
U kunt te maken krijgen met een BIBOB-onderzoek bij de aanvraag om vergunningen en subsidies, bij vastgoedtransacties met de gemeente en overheidsopdrachten van de gemeente die zijn opgenomen in de Beleidsregel BIBOB 2024. Deze gaat per 1 januari 2024 in.
Voor een BIBOB-onderzoek vult u een vragenformulier in dat u van de gemeente ontvangt. U bent verplicht de vragen te beantwoorden. De vragen gaan o.a. over uw (financiële) achtergrond, de personen en de organisaties die bij u of uw onderneming betrokken zijn. Ook moet u documenten meesturen waarnaar in het vragenformulier wordt gevraagd. Er kunnen nog aanvullende gegevens worden opgevraagd of aanvullende vragen worde gesteld. Het onderzoek bestaat uit:
Is de ingediende informatie niet compleet of wordt er getwijfeld over de informatie dan kan de procedure worden beëindigd en wordt aan u geen vergunning of subsidie verstrekt of wordt er geen vastgoedtransactie met u aangegaan.
Wanneer er na het BIBOB-onderzoek door de gemeente nog vragen zijn over uw integriteit of de integriteit van uw (zakelijke) relaties, dan kan de gemeente een BIBOB-advies vragen bij het Landelijk Bureau BIBOB (LBB). Dit betekent dat er een uitgebreider onderzoek komt. Als wij een advies aanvragen bij het LBB krijgt u hier altijd bericht over. U kunt geen bezwaar of beroep indienen tegen de inschakeling van het LBB. Wel kunt u uw aanvraag intrekken.
Na het onderzoek geeft het LBB advies aan de gemeente. Het BIBOB-advies is geheim. Wanneer wij het advies gebruiken in ons besluit krijgt u een afschrift van het advies toegestuurd.
Het BIBOB-onderzoek vindt plaats tegelijkertijd met de aanvraag om een vergunning, subisidieverzoek of bij de (contractuele) besprekingen over een vastgoedtransactie. De behandeltermijn is 8 weken en kan met 6 weken worden verlengd. Als er een advies bij het LBB wordt gevraagd wordt deze termijn met 12 weken verlengd.
Aan het BIBOB-onderzoek zijn geen kosten verbonden.
Neem contact op met Afdeling Veiligheid. Tel. 0165 349500.