Voor : particulier
Wilt u in onze gemeente trouwen of een partnerschap registreren? U kunt uw plannen direct via internet vastleggen. Gebruik daarvoor uw DigiD.
Huwelijk of partnerschap reserveren met DigD app of SMS-controle
Voornemen huwelijk/partnerschap melden
Het meldingsformulier is gebaseerd op Nederlandse adressen. Woont u of uw partner niet in Nederland, neem dan contact op met de afdeling Gemeentewinkel.
Wilt u een uitgebreide ceremonie? Dan neemt één van onze trouwambtenaren contact met u op. Dat gebeurt een paar weken voor de trouwdatum. Een trouwambtenaar is een medewerker van de gemeente. Hij of zij leidt de ceremonie. De afspraak is bedoeld om kennis te maken met onze trouwambtenaar. Heeft u voorkeur voor een trouwambtenaar? Geef dit dan aan ons door. Let wel: Bij kosteloze huwelijken kunt u geen voorkeur opgeven.
Maak kennis met onze trouwambtenaren
U trouwt normaal gesproken in het gemeentehuis. Hetzelfde geldt als u voor partnerschap kiest. Het is echter in de gemeente Rucphen ook mogelijk om te trouwen in Dorpshuis De Trapkes, Sprundel. Aanstaande bruidsparen die gebruik willen maken van deze locatie kunnen dit aangeven bij hun melding van registratie.
Een andere, door u zelf gekozen, locatie is ook mogelijk. De plek die u kiest moet wel een gebouw zijn of daarbij behorende tuin. U vraagt toestemming voor de locatie aan per brief via gemeente@rucphen.nl. De gemeente beoordeelt de door u gekozen plek onder andere op toegankelijkheid, veiligheid en uitstraling. Vraag ernaar bij medewerkers van de afdeling Gemeentewinkel, t. 0165-349500.
Bekijk de trouwlocatie (Youtube)
Wanneer u in het buitenland getrouwd bent, moet u hiervan bewijstukken overleggen voor registratie in de BRP (Basisregistratie Personen). Let op! Huwelijken voltrokken naar het recht van een ander land, zijn vaak ook geldig naar Nederlands recht. U kunt dan niet nogmaal trouwen. Neem voor meer informatie contact op met uw gemeente.
Tarieven 2024
Extra opties
U kunt uw ceremonie uitbreiden met diverse opties. Hiervoor gelden aparte toeslagen.
Let op: u betaalt de gekozen opties samen met de hierboven genoemde huwelijksleges!
De kosten voor het in behandeling nemen van een aanvraag om een gereserveerde datum voor de huwelijksvoltrekking, registratie van het partnerschap of omzetting van het geregistreerd partnerschap in een huwelijk te wijzigen binnen een periode van veertien dagen voorafgaand aan die gereserveerd datum bedragen € 106,60.
Als de bruiloft of partnerschapregistratie niet doorgaat, krijgt u 50% van de kosten terug.
Dit geldt ook voor de omzetting van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk.
Als u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat krijgt u een aantal rechten en plichten. Zoals het naamgebruik, of samen de kosten voor het huishouden betalen.
Het huwelijk en geregistreerd partnerschap zijn in meeste opzichten gelijkwaardig. U legt uw relatie vast bij de ambtenaar van de burgerlijke stand en krijgt rechten en plichten ten opzichte van elkaar. Deze staan in het Burgerlijk Wetboek.
Verandering huwelijksvermogensrecht vanaf 1 januari 2018.
Hebben jullie trouwplannen of plannen om het partnerschap te registreren? Dan moeten jullie weten, dat de financiële gevolgen vanaf 1 januari 2018 veranderd zijn..
Situatie tot 1 januari 2018: algehele gemeenschap van goederen
Dat houdt in dat het voorhuwelijkse vermogen thans in de gemeenschap valt, evenals giften en erfenissen die tijdens het huwelijk worden verkregen. Indien (aanstaande) echtgenoten dit wensen, kunnen zij hun huwelijksgoederenregime anders regelen door het aangaan van huwelijkse voorwaarden bij de notaris. Zo kunnen zij bijvoorbeeld kiezen voor een beperkte gemeenschap van goederen of een gehele uitsluiting van huwelijksgemeenschap.
Situatie vanaf 1 januari 2018: beperkte gemeenschap van goederen
Dat betekent dat het voorhuwelijkse privévermogen, evenals erfenissen en giften die tijdens het huwelijk worden verkregen tot het privévermogen van de echtgenoten blijven behoren. Voor mensen die in het huwelijk treden nadat de wet per 1 januari 2018 in werking is getreden, is het wettelijke huwelijksgoederenregime dus vanaf de datum van het huwelijk een beperkte gemeenschap van goederen. Tot die beperkte gemeenschap behoren de goederen die afzonderlijk of tezamen staande het huwelijk zijn verkregen en de goederen die voor het huwelijk aan de partners gezamenlijk toebehoorden. Tot de gemeenschap gaan – kort gezegd – ook behoren gezamenlijke schulden van voor het huwelijk, schulden behorend bij goederen die voor het huwelijk aan de partners gezamenlijk toebehoorden en schulden die staande het huwelijk zijn ontstaan. Hierop gelden als uitzondering schenkingen en erfrechtelijke verkrijgingen die door een echtgenoot staande het huwelijk worden verkregen.
Er kan van de beperkte gemeenschap worden afgeweken door het sluiten van huwelijkse voorwaarden bij de notaris. Indien (aanstaande) echtgenoten bijvoorbeeld toch een algehele gemeenschap van goederen willen, kunnen zij dit bij aanvang van het huwelijk (of gedurende het huwelijk) door middel van het opstellen van huwelijkse voorwaarden regelen. Voor een schenker of erflater wordt het mogelijk om door middel van een insluitingsclausule te bewerkstelligen dat een schenking of erfenis in de gemeenschap valt.
Het blijft daarom voor (aanstaande) echtgenoten van belang dat zij nadenken over de civielrechtelijke en fiscale gevolgen van hun huwelijk. Dat is nu ook al het geval en wordt straks niet anders.