In juli 2024 is de gemeente eigenaar geworden van de gronden waarop de camping zich bevindt. De camping wordt onder het huidige beheer voortgezet tot 1 juli 2029. Per 1 juli 2029 sluit te camping. Wij kunnen ons voorstellen dat dit voor inwoners van de gemeente Rucphen en de bewoners van Camping de Witte Plas vragen oproept. Op deze pagina houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kunt u antwoorden vinden op de meest gestelde vragen.
Hieronder vindt u een lijst met veel gestelde vragen met betrekking tot camping De Witte Plas in Schijf (hierna: de camping). U leest onder de vragen steeds het antwoord.
1. Is de gemeente eigenaar van de camping?
Nee. De gemeente Rucphen is geen eigenaar van de camping maar slechts van de percelen waarop de camping zich bevindt. De gemeente verhuurt dus geen standplaatsen. Er is een tijdelijke erfpachtovereenkomst afgesloten met H.A. De Boers Vastgoed B.V. Deze overeenkomst stelt H.A. de Boers in staat om de percelen tot uiterlijk 1 juli 2029 te exploiteren (te gebruiken) als camping.
2. Mag de camping worden voortgezet?
Ja, de camping wordt voortgezet tot 1 juli 2029. De camping gaat dicht op 1 juli 2029. Dit betekent dat de camping tot die tijd standplaatsen mag verhuren aan (nieuwe) huurders, mits de nieuwe huurovereenkomsten niet langer zijn dan drie maanden.
3. Wordt er handhavend opgetreden tegen de permanente bewoning op de camping?
Ja. De gemeente treedt handhavend op tegen de permanente bewoning op de camping door een last onder dwangsom op te leggen aan permanente bewoners. Dit houdt in dat overtreders een redelijke termijn krijgen om de permanente bewoning te staken. De dwangsom is dus bedoeld om de overtreding te beëindigen. Dit staat overigens los van de aankoop. Permanente bewoning is niet toegestaan op de camping. Tegen permante bewoning werd voor de aankoop al handhavend opgetreden. In september 2023 zijn alle bewoners van de camping hier reeds over geïnformeerd.
4. Wat voor soort verblijf is wel toegestaan op de camping?
Op de camping mag men recreatief verblijven. Denk bijvoorbeeld aan het doorbrengen van een vakantie. Naast recreatie is kortdurend (niet-recreatief) verblijf van maximaal drie maanden toegestaan. Door de camping worden hiervoor tijdelijke huurovereenkomsten van drie maanden afgesloten. Dit leidt niet tot permanente bewoning. Een voorbeeld hiervan is de huisvesting van arbeidsmigranten.
5. Is het beheer van de camping overgenomen door de gemeente?
Nee. Het beheer van de camping is niet overgenomen door de gemeente. De huidige beheerder is en blijft het vaste aanspreekpunt van de camping en is verantwoordelijk voor hetgeen op de camping plaatsvindt.
6. Kunt u de koopovereenkomst en/of erfpachtovereenkomst ergens inzien?
Ja. De koop- en erfpachtovereenkomst zijn openbaar gemaakt. Deze stukken kunt u zelf vinden via de website https://woogle.wooverheid.nl.
Hoe kunt u deze stukken vinden?
(1) Klik op bovenstaande link.
(2) Zoek op ‘gemeente Rucphen’.
(3) Bij ‘aanbieder’ (links op het scherm) kiest u ‘gemeente Rucphen’, bij ‘publicatietype’ kiest u ‘Dossier na Woo/Wob-verzoek’. U kunt nu bij een lijst van alle door de gemeente Rucphen gepubliceerde Woo/Wob-verzoeken.
(4) Selecteer links in het scherm het jaar ‘2024’.
(5) Klik op de titel ‘Woo verzoek Camping Witte Plas’. Hier kunt u de koopovereenkomst en de erfpachtovereenkomst vinden.
7. Aan welke eisen moeten chalets op de camping voldoen?
De chalets op de camping moeten voldoen aan de eisen uit het Besluit bouwwerken leefomgeving (voorheen het Bouwbesluit 2012). Volgens de wet vallen de chalets op de camping onder ‘tijdelijke bouwwerken’, omdat deze niet langer dan 15 jaar blijven staan. De camping sluit immers op 1 juli 2029. Dit betekent dat moet worden voldaan aan de eisen voor tijdelijke bouwwerken. Deze eisen hebben onder andere betrekking op de brandveiligheid (rookmelders en onderlinge afstanden), voldoende daglicht (ramen) en voldoende ventilatie. Hierop wordt gecontroleerd door de gemeente.
8. Mogen op het trekkersveld recreatieverblijven worden geplaatst?
Ja. Het trekkersveld (oftewel het buitenveld), gesitueerd aan de rechterzijde van de camping, heeft de bestemming ‘Recreatie – Verblijfsrecreatie’ en is altijd al onderdeel geweest van de camping. De camping plaatst ca. 40 recreatieverblijven op het trekkersveld. Op basis van het omgevingsplan is het toegestaan om op deze locatie recreatieverblijven te plaatsen. De recreatieverblijven moeten wel voldoen aan een aantal regels (onderlinge afstanden, maximaal aantal standplaatsen, oppervlakte, goot- en bouwhoogte etc.). Dit wordt gecontroleerd door de gemeente.
9. Hoe kunt u de regels van het omgevingsplan inzien?
U kunt de regels van het omgevingsplan zelf raadplegen via de het Omgevingsloket op de website https://omgevingswet.overheid.nl. Door ‘Regels op de kaart’ te selecteren kunt u zoeken naar de ter plaatse geldende omgevingsplanregels (bestemmingsplan ‘Buitengebied Rucphen 2020’).
10. Op het trekkersveld zijn bomen gekapt. Mag dit?
Bomen mogen in principe vergunningsvrij gekapt worden, tenzij deze beschermd zijn. Bomen kunnen beschermd zijn op basis van de Groene Kaart en/of het omgevingsplan van de gemeente Rucphen. De bomen op de camping zijn beschermd op basis van het omgevingsplan. Voor het kappen van deze bomen moet daarom alsnog een omgevingsvergunning worden verleend. De gekapte bomen worden elders gecompenseerd.
11. Komt er een AZC op het trekkersveld of de camping?
Nee. Er komt geen AZC op het trekkersveld of de camping.
12. Is de gemeente verplicht om een verhuiskostenvergoeding te betalen aan huurders van de standplaatsen, omdat de camping sluit op 1 juli 2029?
Nee. Recreanten/huurders van een standplaats en/of chalet kunnen geen aanspraak maken op een vergoeding van verhuis- en inrichtingskosten van de gemeente Rucphen. De gemeente is immers geen verhuurder, maar slechts eigenaar van de grond.
13. De camping heeft besloten om uw huurovereenkomst op te zeggen. U bent het hier niet mee eens. Heeft de gemeente hierin een rol?
Nee. Vanuit de camping worden standplaatsen en/of recreatieverblijven verhuurt aan huurders. Dit valt onder de bedrijfsvoering van de camping. De gemeente Rucphen heeft hierin geen rol.
14. Hoe vaak komen de handhavers (boa’s) langs op de camping?
De boa’s zijn wekelijks te vinden op de camping. Zij voeren controles uit op de permanente bewoning, surveilleren of reageren op meldingen en signalen.
15. Hoe kunt u overlast melden?
Overlast kunt u melden bij de gemeente door een melding te maken via Fixi.nl of de Fixi app.
Let op: Als u nu overlast ervaart en directe actie nodig is, kunt u contact opnemen met de politie door te bellen naar 0900-8844. Meldingen bij de gemeente worden meegenomen in het bepalen van de mate van overlast en de blijvende aanpak. De gemeente neemt hierin ook de meldingen mee die bij de politie zijn gedaan.
16. Op het trekkersveld is een chalet afgebrand. Is de oorzaak hiervan bekend? Hoe waarborgt de gemeente de brandveiligheid?
De oorzaak van de brand is niet bekend. De toedracht hiervan wordt onderzocht. Op moment van de brand waren de chalets op het trekkersveld niet in gebruik.
Wel zijn er preventieve maatregelen genomen om de brandoverslag tussen recreatieverblijven te voorkomen. De verplichte onderlinge afstand tussen recreatieverblijven moet 3 meter bedragen. Op het trekkersveld is dit vaak 5 meter. Ook zijn er rookmelders toegepast in de recreatieverblijven en worden en blusvoorzieningen (poederblussers) geplaatst op het trekkersveld.
17. U wilt verhuizen van de camping. Kunt u voorrang krijgen bij het vinden van een sociale huurwoning?
Het is mogelijk dat u in aanmerking komt voor een voorrangsregeling bij het vinden van een sociale huurwoning binnen de gemeente Rucphen. Dat hangt af van een aantal omstandigheden. Als u op onderstaande link klikt, dan kunt u lezen of u hiervoor in aanmerking komt.
https://www.rucphen.nl/Gemeentewinkel/Voorrang-sociale-huurwoning
Daarnaast kunt u zich inschrijven bij klikvoorwonen.nl. Klik voor Wonen is een samenwerkingsverband tussen acht verhuurders in West-Brabant (Alwel, Laurentius, Thuisvester, WonenBreburg, Woonkwartier, Woonvizier, Avoord en Mooiland). Deze verhuurders zijn aangesloten bij Klik voor Wonen. Via de website van Klik voor Wonen bieden deze verhuurders hun woningen aan. Ga daarvoor naar de onderstaande link:
https://www.klikvoorwonen.nl/inschrijven/inschrijven
18. U bent recreant en bent op zoek naar een andere standplaats omdat de camping gaat sluiten. Kan de gemeente u hierbij helpen?
Nee. Recreanten die op zoek zijn naar een nieuwe standplaats kunnen contact opnemen met bestaande recreatieparken in de regio. De gemeente helpt u hierbij niet.
19. U heeft een vraag, maar die staat niet in deze Q&A. Waar kunt u uw vraag stellen?
Indien u een vraag heeft die niet staat vermeld in de Q&A dan kunt u uw vraag per e-mail sturen aan vitalerecreatieparken@rucphen.nl. Wij zullen u zo snel als mogelijk voorzien van een antwoord. De Q&A zal regelmatig worden bijgewerkt met nieuwe vragen en antwoorden.