Meld vreemde signalen bij Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000

In heel Nederland, ook in West-Brabant, neemt drugscriminaliteit toe en wordt het geweld extremer.

Inwoners zijn zich vaak onvoldoende bewust van de risico’s die dat met zich meebrengt. Vaak merken zij wel de eerste signalen op als er iets niet klopt in de wijk. Denk aan het af- en aanrijden met voertuigen, onbekenden die rondscharrelen, bouw- en sjouwactiviteiten op vreemde tijdstippen. Dit kan een link hebben met een drugslab of hennepkwekerij.

Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr: “Ook in de gemeente Rucphen hebben we helaas te maken met drugscriminaliteit. Inwoners kunnen ons helpen dit in te perken. Maar dan wel op een veilige manier.  Inwoners zijn onze ogen en oren. Ons kent ons. We willen niet dat onze inwoners ten prooi vallen aan criminelen. We willen ook voorkomen dat ze uit angst hun mond houden. Want we hebben hun hulp nodig .Ik roep iedereen op alert te zijn en opvallend gedrag te melden. Via Meld Misdaad Anoniem kan het anoniem en veilig.”

“Rucphen is sinds december 2018 aangesloten bij Meld Misdaad Anoniem.
In 2019 hebben wij 39 meldingen ontvangen. Tot op heden zitten we op 41 meldingen. Inwoners maken dus meer gebruik van het meldpunt. Dat is een positieve ontwikkeling. Elke melding wordt geanalyseerd en gemonitord. Een aantal meldingen heeft al concreet resultaat opgeleverd”.

Verdachten signalen:

Vaak kan een klein signaal al duiden op criminaliteit. Denk aan afgeschermde deuren of ramen, overmatige beveiliging met camera’s en afzuiginstallaties op het dak. Maar ook onbekende (dure) voertuigen, een chemische geur van aceton en ammoniak, anijs of amandel. De aanwezigheid van jerrycans, blauwe vaten of zogenaamde IBC’s (1.000 liter containers) kunnen signalen zijn dat er iets niet pluis is. Zie je dergelijke praktijken in jouw omgeving? Meld ze!

Meld Misdaad Anoniem

Jaarlijks stuurt M. ruim 16.000 meldingen door naar de politie en andere partners. Daarmee worden , dagelijks zaken worden opgelost. Het meldpunt is onafhankelijk, dus niet van de politie. Tips en signalen worden anoniem  gemeld via 0800-7000 of online in een beveiligde omgeving via meldmisdaadanoniem.nl.

  • M. is onafhankelijk (geen politie) 
  • M. vraagt niet naar naam en contactgegevens
  • M. ziet geen telefoonnummers
  • M. ziet IP-adressen niet
  • M. neemt geen gesprekken op
  • Wanneer je anonimiteit niet te waarborgen is, wordt een melding niet aangenomen
  • Anonimiteit bekent ook dat je geen terugkoppeling kunt krijgen over de zaak
Publicatiedatum 7-10-2020
Publicatieblad Rucphense Bode
Einddatum 14-10-2020