Gemeente past Dorpsstraat in St. Willebrord aan

Aanpassingen voor bocht Dorpsstraat-Poppestraat en 24 parkeerplaatsen na petitie van inwoners.

De gemeente past in het eerste kwartaal van 2019 de Dorpsstraat in St. Willebrord aan. Mede aanleiding hiervoor is de petitie die de gemeente van bewoners mocht ontvangen. De petitie vroeg aandacht voor:

  • de bocht Dorpsstraat-Poppestraat
  • de ligging van de parkeerplaatsen in relatie tot de inritten
  • de snelheid in de Dorpsstraat

Ervaringen van inwoners voorop

In 2017 is de Dorpsstraat grondig aangepakt. Nu blijkt echter dat het, door de destijds gekozen inrichting, niet altijd duidelijk is waar een parkeerplek ophoudt en een inrit begint. Ook heeft de bocht Dorpsstraat-Poppestraat tot een incidentele aanrijding geleid. Wethouder René Lazeroms is blij met de input van de bewoners: “In het ontwerp klopte het allemaal, maar soms pakt het in de praktijk anders uit. En uiteindelijk gaat het om die praktijk; de veiligheid en het woonplezier van de inwoners staan voorop.”

Aanpassingen

Hoewel de bocht Dorpsstraat-Poppestraat voldoet aan de gestelde eisen, wordt de bocht verbreed met een overrijdbare strook. Het indraaien van de bocht wordt daardoor makkelijker, zeker voor het vrachtverkeer dat daar rijdt om de winkels te bevoorraden. Ook verplaatst de gemeente borden en palen naar achteren.
Een gehoorde klacht was dat auto's regelmatig voor uitritten parkeren. Omdat niet duidelijk is wanneer iets een parkeerplek is en wanneer niet. Om dit op te lossen kort de gemeente 24 parkeerplaatsen, waar deze situatie speelt, 60 centimeter in. Hierdoor kan er ook beter worden gehandhaafd op verkeerd parkeren.

De gemeente is niet bevoegd te controleren of te handhaven op de snelheid in de Dorpsstraat. Dit punt uit de petitie ligt bij de politie.

Publicatiedatum 9-1-2019
Publicatieblad Rucphense Bode
Einddatum 31-3-2019