Geert (13) exposeert en vertelt verhalen over de Tweede Wereldoorlog in gemeentehuis Rucphen

In oktober is het 75 jaar geleden dat er in onze gemeente een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog.

Dat willen we samen met inwoners en bezoekers herdenken en vieren. We staan daarom met verschillende activiteiten stil bij deze bijzondere mijlpaal. Een activiteit is zeker uniek te noemen.  Geert (13) zal een van de vitrines in het gemeentehuis inrichten met bijzondere items uit de oorlogsjaren. Hij verzamelt deze zelf. Op diverse woensdagmiddagen is hij ook in het gemeentehuis aanwezig om een speciaal (verzonnen) verhaal te vertellen over twee Rucphense kinderen in de Tweede Wereldoorlog.

Geert verzamelt al sinds zijn tiende jaar alles uit de Tweede Wereldoorlog.

“Het begon toen ik voor het eerst bunkers zag uit de oorlog, in Willemstad, waar ik voorheen woonde. Ik besloot een kijkje te nemen. In de muur van de bunker zag ik alle kogelgaten die de Engelsen erin hadden geschoten bij de bevrijding. Wat een hels kabaal zou dat geweest moeten zijn, dacht ik bij mezelf. Een tijd later verhuisde ik naar Rucphen. Daar ging ik op de heide altijd kijken naar de militairen die aan het oefenen waren. Ik vond veel oefenhulzen en ik begon met het verzamelen van Nederlandse militaire spullen. Al snel kwam ik erachter dat er ook nog een heleboel spullen uit de oorlog bestonden. Hier en daar kocht ik wat en kreeg ik wat, en nu begint de verzameling mijn vitrinekast al uit te groeien!”

Geert besluit: “Voor mijn verzameling ben ik altijd op zoek naar objecten. Heeft u misschien nog een mooi object uit de oorlog die u wilt schenken? Stuur gerust een mail naar wfiere@hotmail.com, of neem het object mee als ik aanwezig ben bij de tentoonstelling!”

Tentoonstelling

Vanaf 14 oktober tot 4 november is de expositie te bezichtigen in de hal van het gemeentehuis. Op de woensdagmiddagen 16, 23 en 30 oktober vanaf 13:30 uur is Geert zelf aanwezig om toelichting te geven. Hij vertelt dan ook graag zijn verhaal aan u over  Johanna, de dochter van de notaris en Jacob, een boerenzoon en hoe zij de oorlog doorkomen en ze spannende en gevaarlijke avonturen beleven die echt gebeurd hadden kunnen zijn…
U bent van harte welkom!

Publicatiedatum 9-10-2019
Publicatieblad Rucphense Bode
Einddatum 30-10-2019