Eikenprocessierups gezien?

Zie je bomen van de gemeente met rupsen, maar zonder lint? Meld het dan via Buiten Beter of het meldingsformulier op onze website.

Bestrijding in bomen van de gemeente

Het aantal rupsen is dit jaar erg groot in het hele land. Dus ook in onze gemeente. Je merkt het misschien niet, maar we werken hier zeker hard aan. Tot alle rupsen verpopt zijn (ongeveer eind juli) laten we dagelijks rupsen 'wegzuigen' bij gemeentelijke bomen. We halen rupsen weg we bij bomen met lintjes en bomen die jullie melden. Blijf dus melden! Dat kan via BuitenBeter en het formulier op onze website. Kies bij je melding voor het type ‘ongedierte’.

Rupsen in eigen tuin weg laten halen 

Het maakt de eikenprocessierups niet uit van wie een boom is. De rups kruipt met hetzelfde gemak in de boom van je buren of in je eigen tuin. Zijn de bomen van iemand anders, dan moet de eigenaar de rupsen zelf weg laten halen. Heb je last van rupsen in je tuin? Dan kan je hiervoor het beste een hoveniersbedrijf inschakelen. 

Wat je zelf kan doen

De GGD geeft handige tips wat je tegen de rupsen kan doen en hoe je klachten kan voorkomen. Je vind ze in onderstaande folders op www.oakie.info:

Klachten tegengaan

  • Vermijd contact met de rups.
  • Toch contact gehad? Spoel de huid goed met lauw water. Of strip de huid met plakband.
  • Niet wrijven of krabben!
  • De klachten gaan binnen 2 weken vanzelf over.
  • Bel bij oogklachten of allergische klachten de huisarts.

Meer tips en adviezen vind je op thuisarts.nl.

Publicatiedatum 19-6-2019
Publicatieblad Rucphense Bode
Einddatum 31-8-2019