Bel 144 en red een dier!

Is een dier in nood of gewond, bel dan het meldnummer 144 Red een dier. Het meldnummer is 24 uur per dag, 7 dagen per week, bereikbaar tegen lokaal tarief.

Welk dierenleed kun je melden bij 144?

Verwaarlozing

Verwaarlozing is te herkennen aan een gebrek aan beschutting, eten, water, hygiƫne en/of medische verzorging. Verwaarloosde dieren zien er vaak mager en onverzorgd uit.

Mishandeling

Ben je getuige van dierenmishandeling of vermoed je dat een dier mishandeld wordt? Bel dan 144, de politie zal dan ingeschakeld worden. Er zal vervolgens ook onderzoek gedaan worden naar de mishandeling. De politie zal ook trachten de dader(s) te traceren.

Verwondingen

Indien je zelf niet in staat bent om een verwond dier naar een dierenarts of dierenopvang te brengen, dan zal een dierenambulance ingeschakeld worden. Indien een gewond dier agressief gedrag vertoont (uit angst) kan dit gevaarlijk zijn voor de hulpverlener of voor jou.

Dieren in acute nood

Bij acute nood kun je denken aan een koe in de sloot die er niet zelf uit kan komen, een hond die door het ijs is gezakt of een wild dier wat klem zit. Dergelijke situaties kunnen levensbedreigend zijn en zijn dus acuut. Afhankelijk van de situatie kan ook de brandweer ingeschakeld worden om hulp te verlenen.

Wilde dieren

Ook voor wilde dieren in nood kun je bellen. Een hert wat vast zit in een hek of een vogel met een lamme vleugel worden dus ook geholpen.

Landbouwdieren

Bij verwaarlozing van landbouwdieren zoals paarden, koeien en schapen komt de (nieuwe) Voedsel- en Warenautoriteit in actie. Maar ook wanneer een landbouwdier in nood is, zal een hulpdienst ingeschakeld worden.

Publicatiedatum 4-9-2019
Publicatieblad Rucphense Bode
Einddatum 11-9-2019