Bekijk het ontwerp 'herinrichting centrum Rucphen'

Inzage van woensdag 2 januari tot en met woensdag 30 januari 2019.

Gemeente Rucphen gaat het centrum van de kern Rucphen opnieuw inrichten. De technische uitwerking van het nieuw in te richten gebied is gestart. We werken hiervoor nauw samen met de projectgroep Rucphen. Deze projectgroep bestaat uit een vertegenwoordiging van ondernemers en maatschappelijke organisaties uit Rucphen.  Met de herinrichting krijgt het centrum van Rucphen weer een eigentijdse uitstraling waar het prettig verblijven, ondernemen, inkopen en wonen is. Ook zorgen we voor een meer verkeersveilige inrichting. Het ontwerp herinrichting centrum Rucphen  (PDF, 4Mb) ligt vanaf woensdag 2 januari 2019 ter inzage.

Wat verandert er in het centrum?

Het centrum van Rucphen is al volop in ontwikkeling. Op de plaats van het voormalige gemeentehuis staat nu het dorpshuis Agora. Het oudste deel van het gemeentehuis is blijven staan. Daarin zijn nu een galerie, restaurant en ijssalon gevestigd. Op het terrein naast het voormalige gemeentehuis zijn starterswoningen gebouwd. Deze starterswoningen liggen deels aan de Raadhuisstraat en aan de nieuwe Van Voornestraat (straat tussen Raadhuisstraat en Van Glymesstraat). 

  • Aan de voorzijde van het dorpshuis Agora gaan we de Markt aanleggen. Dit wordt een gezellig dorpsplein waar het leuk verblijven is. Bekijk een tekening van de Markt in Rucphen (jpg)
  • Op de plaats waar nu de jeu de boulesbanen liggen, worden commerciële ruimtes en appartementen gebouwd.
  • De jeu de boulesbanen krijgen een nieuwe plek op het dorpsplein. 
  • Ook gaan we aan de slag met de aanleg van een park. Dit park komt achter de kerk en tegenover de basisschool.
  • Voormalig dorpshuis De Vaart wordt gesloopt en maakt plaats voor 18 appartementen.  
    Bekijk een tekening van de niewbouw bij De Vaart (jpg)

We maken gebruik van veel nieuwe materialen

Alle wegen krijgen nieuwe bestrating met uitzondering van de trottoirs en parkeerstroken van de Raadhuisstraat. Voor de trottoirs hebben we donkergrijze tegels gekozen. De straten en de parkeerstroken laten we aanleggen in donkerbruine betonstenen. Verschillende wegen worden voorzien van fietssuggestiestroken van rood/paarse betonstenen. De parkeervakken krijgen schuin-aflopende trottoirbanden waardoor het makkelijk inrijden voor parkeren is.

De trottoirs van de Raadhuisstraat worden bestraat met de bestaande klinkers in combinatie met brede donkere trottoirbanden. Hierdoor ontstaat een wat meer authentiek straatbeeld. De openbare verlichting binnen het plangebied wordt vervangen, een deel van de bomen gekapt en nieuwe bomen worden aangeplant zodat meer eenheid in het straatbeeld ontstaat. 

Wilt u ons vertellen wat u van de plannen vindt?

Stuur dan een reactie aan het college van burgemeester en wethouders. U kunt ook een reactieformulier invullen tijdens de inloopavond.

Vul een reactieformulier in

Het ontwerp voor het park volgt op korte termijn

In overleg met een klankbordgroep van belanghebbenden en omwonenden wordt een ontwerp voor het park uitgewerkt. Zodra dit ontwerp gereed is, wordt ook dit ter inzage gelegd.

Wilt u de plannen bekijken?

U bent van harte welkom om het ontwerp te komen bekijken. Dat kan in het gemeentehuis van woensdag 2 januari tot en met woensdag 30 januari 2019, tijdens de reguliere openingstijden.

U bent van harte welkom tijdens de inloopavond op 16 januari 2019

We nodigen u ook graag uit voor de inloopavond. De inloopavond is op woensdagavond 16 januari 2019 van 19.00 tot 20.30 uur in dorpshuis Agora, Rucphense Vaartkant 2b te Rucphen. Tijdens deze avond kunt u het ontwerp inzien en vragen stellen of een nadere toelichting krijgen op de plannen.

We voeren de wegwerkzaamheden in fases uit

De exacte planning van de werkzaamheden aan de wegen bepalen we samen met de aannemer en in overleg met de verschillende ontwikkelaars en ondernemers binnen het gebied. Uiteraard proberen we de overlast zo veel mogelijk te beperken. Na de bouwvakantie van 2019 starten we met het woonrijp maken van de Van Voornestraat. De totale herinrichting van de wegen in het centrum duurt ongeveer anderhalf jaar.   

Publicatiedatum 2-1-2019
Publicatieblad Rucphense Bode
Einddatum 30-1-2019