Behandeling bomen tegen Eikenprocessierups

Ook dit jaar behandelen we de eikenbomen van de gemeente met een natuurlijk bestrijdingsmiddel. Zo doden we veel jonge eikenprocessierupsen voor ze hun kriebelharen krijgen. Dit doen we om overlast, jeuk en klachten van de eikenprocessierups tegen te gaan.

De Nationale Bomenbank staat startklaar om de rupsen voor ons aan te pakken. Zij spuiten straks een natuurlijk bestrijdingsmiddel in eikenbomen van de gemeente. Dat gebeurt vooral 's avonds en 's nachts, zodat u er zo min mogelijk last van heeft. 

We gebruiken alleen bestrijdingsmiddel waar echt nodig is

Plaatsen waar veel mensen komen, bijvoorbeeld. Die krijgen prioriteit. Denk aan doorgaande fietspaden, winkelstraten, speelplekken en scholen. In de meeste bomen gebruiken we het middel Xen-Tari. Xen-Tari is gemaakt van een bacterie en is dodelijk voor bladetende rupsen van vlinders en motten. Het middel zorgt ervoor dat rupsen geen honger meer hebben. Ze stoppen met eten en gaan na een paar dagen dood.

Natuurlijk willen we andere vlinders en rupsen graag houden

Daarom werken we ook met microscopisch kleine wormpjes. Die zetten we in op vlinderrijke plekken. De wormpjes hebben een voorliefde voor de eikenprocessierups en laten andere rupsen met rust.  

We pakken de rups op meer manieren aan

Zo hangen er nestkasten op verschillende plekken in de gemeente. Die zijn voor mezen, vleermuizen, zwaluwen, spreeuwen en kauwen. Zij voeren de rupsen maar wat graag aan hun jongen. Rupsen die de behandeling met Xen-Tari of wormpjes overleven en toch brandharen krijgen, laten we in de zomer uit de bomen wegzuigen. Verder werken we aan een natuurlijke bestrijding van de rups op lange termijn. Niet alleen met de nestkasten, maar ook door ander onderhoud van onze bermen. Zo komt er meer plek voor dieren die de rupsen opeten. We stoppen het gebruik van bestrijdingsmiddelen zodra we zien dat er genoeg van deze natuurlijke vijanden zijn. 

Voorkom overlast in uw tuin

Had u vorig jaar eikenprocessierupsen in uw eigen bomen? Houd dan de tuinvogels te vriend. Hang een nestkastje op en/of zorg voor beschutte plekjes. Vogelvoer heeft u niet nodig: met een volle buik eten de vogels geen rupsen meer. https://www.vogelbescherming.nl/mijn-vogeltuin

Meer informatie over de eikenprocessierups vindt u op Oakie.info.

Publicatiedatum 5-5-2021
Publicatieblad Rucphense Bode
Einddatum 31-8-2021