Ondernemers met een contactberoep: Wees collegiaal en loyaal!

Veel ondernemers beleven nu een onzekere tijd. Dit geldt zeker ook voor mensen met een, zogenaamd, contactberoep.

Alle kappers, schoonheidsspecialisten, nagelstylisten, masseurs, manicures en pedicures hebben hun werk stil moeten leggen. Het is niet dat zij niet willen of kunnen werken. Het mag gewoonweg niet omdat zij hun werk niet (goed) kunt doen zonder dichterbij te komen dan de 1,5 meter die veilig is.

Onmogelijke dilemma’s

Dat komt hen regelmatig op lastige vragen en verzoeken te staan. Goede klanten of bekenden die hen vragen alleen voor hen die éne uitzondering te maken… Want: ‘we zijn toch allebei gezond?’, ‘’Die en die’ gaan ook gewoon door’ of ‘Met deze uitgroei of deze nagels kun je me toch niet laten lopen?’. Ik kan me heel goed voorstellen voor wat voor dilemma’s onze ondernemers dan komen te staan.

Overtreders beboet

Onze BOA’s horen helaas regelmatig dat ondernemers uit deze contactberoepen, en dan met name kappers, achter gesloten deuren of bij hen thuis ingaan op deze verzoeken. Kappers die zich wel houden aan de landelijke voorschriften hebben het nakijken en zien hun klanten vertrekken naar de kappers die het niet zo nauw nemen. We schrijven het liefst geen boetes uit, maar weet dat we het wel doen als we dit soort praktijken tegenkomen. Sterker nog, de eerste strafrechtelijke boetes met een maximum van €4350,- zijn al uitgeschreven. Als de voorzitter van de Veiligheidsregio uiteindelijk besluit om een bestuurlijke dwangsom op te leggen, bedraagt deze zelfs €10.000 per overtreding.

Wees collegiaal en loyaal

Aan alle kappers, nagelstylisten en andere ondernemers - want het zal in andere beroepsgroepen net zo goed gebeuren - wil ik vragen loyaal en collegiaal te zijn. Als iedereen zich houdt aan het verbod en de maatregelen is de crisis het snelst voorbij en hoeft niemand bang te zijn dat een klant naar een ander vertrekt. En aan alle inwoners met uitgroei, lelijke nagels of wat langer haar dan u lief is, vraag ik een ander niet voor het blok te zetten. Het is niet eerlijk een ondernemer die bang is voor de toekomst van zijn zaak te vragen om de regels te overtreden.

Het virus verspreid zichzelf niet, wij verspreiden het!

Voorkomen dat het coronavirus doorgegeven wordt is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Je hoeft zelf geen symptomen te hebben om wel besmettelijk te zijn. Je zou maar net diegene zijn die ervoor zorgt dat een ander ernstig ziek wordt.

Uw burgemeester,
Marjolein van der Meer Mohr

Publicatiedatum 14-4-2020
Publicatieblad Rucphense Bode
Einddatum 14-7-2020