Hou vol!

Voor veel mensen had de premier afgelopen dinsdag een moeilijke boodschap. Het grootste deel van de maatregelen in de strijd tegen corona blijven zoals ze waren. In ieder geval tot 19 mei.

Dat is een enorme strop

Bijvoorbeeld voor alle ondernemers en werknemers van de branches die hierdoor worden geraakt. Ik hoor dat er al veel gebruik wordt gemaakt van de speciale regelingen van het rijk om u tegemoet te komen. Dat zal nooit alles goedmaken, maar ik hoop dat het u helpt hier doorheen te komen.
Het is ook een teleurstelling voor alle inwoners die zich hadden verheugd op een etentje op één van de gezellige terrassen. Of voor de mensen die een bezoekje aan de kapper of masseur nog eens 4 weken moeten uitstellen. Een bittere pil ook voor de mensen achter de mooie evenementen waar we ons allemaal zo op hadden verheugd. De braderieën, de kermissen en, bijvoorbeeld, LaVuelta in augustus gaan dit jaar allemaal niet door.

Onze oudere en kwetsbare inwoners

Misschien was het tegen beter weten in, maar ik had toch zo gehoopt dat de inwoners van zorginstellingen weer bezoek zouden mogen ontvangen. Maar helaas is dat nog niet veilig genoeg bevonden. Ik leef enorm met hen en hun familie mee.
Voor oudere mensen die zelfstandig wonen zijn de maatregelen wel versoepeld. Dat betekent ook voor mensen die mantelzorg ontvangen en voor mantelzorgers iets meer lucht.

Voor de kinderen in de basisschoolleeftijd komt er gelukkig wel wat meer ruimte

Ruimte om vanaf 11 mei weer naar school te gaan. Weliswaar in kleinere groepen en minder uur dan normaal, maar het is een eerste stap. De juffen en meesters zijn al hard aan het plannen en regelen zodat de deuren op 11 mei weer open kunnen.

Ook mogen kinderen tot en met 12 jaar vanaf 28 april weer gaan sporten. We gebruiken de komende tijd om samen met de sportclubs te bepalen wat er onder welke voorwaarden precies weer veilig kan en mag vanaf die dag.
Ik vond het mooi dat de premier alle sportclubs opriep om ook kinderen die geen lid zijn welkom te heten. Ik hoop van harte dat de clubs daar gehoor aan geven. In deze tijd zou geen kind moeten worden uitgesloten van plezier en gezonde ontspanning.

Ook de jeugd mag weer sporten

Ook voor jeugd tot en met 18 jaar komt er wat meer vrijheid. De middelbare scholen blijven nog gesloten. Zij mogen straks wel weer georganiseerd sporten, zolang ze de 1,5 meter maar in acht nemen. Dat betekent dus nog geen partijtjes voetballen, maar wellicht wel weer trainen met het team! Ook dit zoeken we, samen met de verenigingen, in de komende dagen uit.

We gaan door!

We hebben ons normale leven nog niet terug, nog lang niet. Maar deze eerste stapjes zijn wel het bewijs dat we het hartstikke goed met elkaar hebben gedaan de laatste weken. We gaan ook nu niet bij de pakken neerzitten, we moeten door. Met elkaar! We zijn met elkaar al goed op weg, nu moeten we het samen afmaken. Houd dus vol en houd u aan de maatregelen. Want, het virus verspreidt zichzelf niet. Wij verspreiden het! 

Uw burgemeester,
Marjolein van der Meer Mohr

Corine Roks_CollegeRucphenMarjolein2

Publicatiedatum 23-4-2020
Publicatieblad Rucphense Bode
Einddatum 23-9-2020