Financiële steun voor ondernemers en zzp-ers

Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr vertelt over verschillende Rijksbrede regelingen en tegemoetkomingen die kunnen helpen het hoofd boven water te houden:

De maatregelen in de strijd tegen het coronavirus hebben een grote impact op ons allemaal. Ons leven staat op zijn kop en velen van ons zijn ongerust over de eigen gezondheid of die van onze dierbaren.

Voor veel ondernemers en zzp-ers komen daar ook financiële zorgen bij. Zeker nu de maatregelen zijn verlengd tot in ieder geval 28 april. Ik kan me heel goed voorstellen wat voor extra zorgen dit moet geven. Van de een op andere dag is alle horeca gesloten, sportscholen zijn dicht, zijn contactberoepen verboden en drogen andere klussen en werkzaamheden snel op. Datgene waarvoor u wellicht jaren hebt gewerkt, komt onder druk te staan. Dat moet een enorm machteloos gevoel geven. Ik voel en leef met u mee. En wens u heel veel sterkte toe.

Financiële steun voor ondernemers en zzp-ers

Er zijn verschillende Rijksbrede regelingen en tegemoetkomingen die u kunnen helpen het hoofd boven water te houden.

  • Vanaf maandag 6 april kunnen ondernemers met personeel een beroep doen op het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Hiermee kunt u een tegemoetkoming krijgen waarmee u personeel kunt doorbetalen. Meer informatie en alle voorwaarden leest u op de website van UWV.
  • Ondernemers die zelf in de knel komen, kunnen een beroep doen op de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Via Tozo kunnen ondernemersinkomensondersteuning of een lening voor bedrijfskapitaal aanvragen. U kunt de Tozo-regeling aanvragen via het Werkplein.
  • Getroffen ondernemers in een aantal specifieke branches hebben recht op een eenmalige uitkering van 4000 euro via de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS). Deze regeling loopt via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

In bijgevoegde afbeelding staan alle regelingen bij elkaar. U vindt ze ook op de website van Werkplein hart van West-Brabant.

Help ons oogsten

De oogsttijd voor, bijvoorbeeld, asperges en aardbeien komt eraan. Door de coronacrisis hebben onze telers wellicht moeite personeel te vinden. De websites 

bemiddelen tussen werkzoekenden en agrariërs met een personeelstekort. Misschien dat dit een tijdelijke oplossing kan zijn voor die mensen die nu zonder inkomsten zitten.

Deze situatie gaat nog enige tijd duren, maar we komen hier doorheen met elkaar! Ik heb daar echt alle vertrouwen in! Zorg voor elkaar, maar vooral voor de ouderen, eenzamen en kwetsbaren onder ons.

Alleen samen krijgen we corona onder controle.

Publicatiedatum 6-4-2020
Publicatieblad Rucphense Bode
Einddatum 6-8-2020