Corona: Hoe houd je het thuis prettig en veilig?

Deze tips van Veilig Thuis West-Brabant kunnen helpen om de spanning thuis in huis wat te verminderen.

De maatregelen rondom corona kunnen spanning met zich meebrengen en doorwerken binnen je gezin of relatie. Normaal ga je naar je werk, praat je met collega’s spreek je af met familie en vrienden. Nu is het huis vol, zijn je kinderen thuis of ben je alleen met je partner en is er minder ruimte om even een momentje voor jezelf te nemen. Deze tips van Veilig Thuis West-Brabant kunnen helpen om de spanning thuis in huis wat te verminderen.

IedereenEigenRuimte_Ga niet de hele dag in dezelfde ruimte zitten

Gun ieder een eigen plek in huis voor eigen hobby's en om eigen contacten te onderhouden. Als je allebei thuiswerkt: Maak als het kan een afgescheiden werkplek en werk niet in dezelfde ruimte met elkaar. Het aanrecht in de keuken kan een prima stawerkplek zijn!

StressOplossen_Denk na over wat jou nu het meeste stress geeft en hoe je dit op kan lossen

En of er iemand in je netwerk is die je zou kunnen helpen. Bijvoorbeeld om even mee te praten (bellen)? Een wandelingetje te maken, samen te sporten (met 1,5 meter afstand!) of de kinderen mee te nemen naar buiten?

TimeOut_

Time out!

Spreek met je partner af dat als er ruzie dreigt of als er klappen dreigen te vallen, je een time out neemt. Dat betekent dat je -zonder verdere toelichting- de deur uit gaat (naar buiten, naar het balkon, of naar een andere ruimte). De ander stelt hierover geen vragen en probeert je ook niet tegen te houden. Spreek af dat je altijd terugkomt als je afgekoeld bent.

InGesprek_Ga na een time out altijd in gesprek

Probeer te voorkomen dat je elkaar verwijten gaat maken. Vertel in de ik-vorm wat je moeilijk vindt aan het gedrag van de ander, wat dat voor effect heeft op jou en wat je graag anders wilt en nodig hebt. Daardoor kan je elkaar beter leren begrijpen.

SportOntspanningRoutine_

Houd je sport routine aan - of begin ermee

Er zijn op Youtube en Instagram talloze workouts te vinden voor thuis. Meditatie (van 5 minuten) kan je lichaam en geest weer even in ontspanning terug brengen.

 

Bel met vragen of als je hulp nodig hebt

We weten ook dat dit lang niet altijd genoeg helpt om de situatie weer veilig te maken. Veilig Thuis West Brabant is daarom ook in deze tijd gewoon aan het werk om jou te kunnen helpen. Je kan Veilig Thuis bellen op het gratis telefoonnummer 0800-2000 (en spreek de naam in van de gemeente waar je woont). De medewerkers luisteren naar je, geven je informatie en helpen je als je dat wilt. Veilig Thuis is 24/7 bereikbaar. Ben je in direct gevaar en loopt de situatie uit de hand? In geval van nood, bel altijd 112!

Logo Veilig ThuisWest Brabant

Publicatiedatum 10-4-2020
Publicatieblad Rucphense Bode
Einddatum 31-8-2020