Brabant neemt zijn verantwoordelijkheid: tot en met 16 maart sociale terughoudendheid

tot 16 maart vanwege corona

Dinsdag 10 maart, maakten de drie voorzitters van de Veiligheidsregio’s in Brabant tijdens een persconferentie in ’s-Hertogenbosch bekend hoe we in Brabant omgaan met evenement vanwege het Coronavirus:

  • Een verbod op alle evenementen met meer dan 1.000 deelnemers.
    Bijvoorbeeld: betaald voetbalwedstrijden, dance events en concerten, de carnavalsoptocht in Oosterhout en een grote beurs op de Technische Universiteit Eindhoven
  • Het matigen van sociale contacten en aangaan van alleen strikt noodzakelijke nieuwe sociale contacten
  • Bescherm ouderen en kwetsbare extra
  • Een oproep aan alle organisatoren van bijeenkomsten om de bijeenkomst te heroverwegen gezien bovenstaande oproep tot matigen van contacten.
    Deze maatregelen gelden tot en met maandag 16 maart in lijn met het advies van het RIVM en wat minister-president Rutte maandag 9 maart communiceerde.


Sociale onthouding

Op organisatoren van bijeenkomsten of samenkomsten zonder evenementenvergunning van meer dan 1.000 personen (zoals concerten in poppodia en horecagelegenheden) doet de overheid in Brabant een dringend beroep om te handelen in de lijn van sociale terughoudendheid en het gezond verstand te gebruiken.


Als gemeente Rucphen hanteren we zelf de lijn dat bijeenkomsten georganiseerd door de gemeente met meer dan 25 personen geen doorgang vinden. Dit geldt tot en met maandag 16 maart. Er komt geen verbod van de gemeente voor bijeenkomsten georganiseerd door derden met meer dan 25 personen. Wel wordt er een dringend beroep gedaan om de sociale contacten te matigen en het gezonde verstand te gebruiken.

Vragen? 

We kunnen ons voorstellen dat deze maatregel vragen oproept bij organisatoren van evenementen. Met die vragen kun je terecht bij de gemeente, telefoon 0165-349500. We kunnen op je vraag wellicht niet direct een antwoord hebben, maar we doen er alles aan om vragen zo snel mogelijk te beantwoorden.


Brabant gaat niet op slot. Bijvoorbeeld kroegen en musea blijven open. Als je daarheen gaat, neem dan je verantwoordelijkheid en zoek daarna geen kwetsbare mensen zoals ouderen of zieken op.


Onderwijs en kinderopvang

De ’overheid in Brabant doet een dringend beroep op het onderwijs en de kinderopvang om de opvang van kinderen zoveel als mogelijk is te blijven verzorgen. Kinderen die thuis zitten, doen een beroep op hun ouders waardoor bijvoorbeeld mensen in vitale beroepen niet aan het werk kunnen.

Publicatiedatum 11-3-2020
Publicatieblad Rucphense Bode
Einddatum 18-3-2020