Eikenprocessierups

Aanvragen

Voor : particulier

In de maanden mei tot en met juli kunnen eikenprocessierupsen overlast veroorzaken. De brandharen van deze rupsen kunnen gezondheidsklachten geven, zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen. De gemeente Rucphen zet zich in om de overlast zoveel mogelijk te beperken.

Onze aanpak

De gemeente Rucphen werkt samen met de Nationale Bomenbank om de eikenprocessierups te bestrijden. Hierbij maken we gebruik van verschillende methoden:

  • Preventieve bestrijding: Op drukbezochte locaties, zoals winkelstraten, scholen, speelplekken en fietspaden, spuiten we preventief een biologisch bestrijdingsmiddel in de eikenbomen. Dit middel is gebaseerd op een natuurlijke bacterie en is niet schadelijk voor mens en dier.
  • Natuurlijke vijanden stimuleren: Er hangen binnen onze gemeente nestkasten voor vogels zoals mezen, spreeuwen en kauwen, die de rupsen eten. Daarnaast beheren we bermen ecologisch om de leefomgeving van natuurlijke vijanden, zoals sluipwespen en gaasvliegen, te verbeteren.
  • Wegzuigen van nesten: In de zomermaanden verwijderen we nesten met behulp van een speciale stofzuiger. Dit gebeurt vooral op plekken waar veel mensen komen.

Wat kunt u zelf doen?

  • In uw tuin: Heeft u vorig jaar overlast gehad van de eikenprocessierups in uw tuin? Overweeg dan om nestkastjes op te hangen om natuurlijke vijanden aan te trekken. Zorg voor een gevarieerde beplanting om de biodiversiteit te verhogen.
  • Vermijd contact: Kom niet in de buurt van bomen met rupsen of nesten. De brandharen kunnen ook in oude nesten aanwezig zijn en klachten veroorzaken.
  • Professionele hulp: Heeft u rupsen in uw eigen bomen? Schakel dan een professioneel bedrijf in voor de verwijdering. Doe dit niet zelf, om gezondheidsrisico's te voorkomen.

Bomen gemarkeerd met lint

Gemeentelijke bomen met veel eikenprocessierupsen zijn gemarkeerd met een rood-wit lint. Blijf uit de buurt van deze bomen totdat de rupsen zijn verwijderd.

Overlast melden

  • Gemeentegrond: Ziet u rupsen in bomen zonder lint op gemeentegrond? Meld dit dan via Fixi .
  • Particuliere grond: Neem contact op met de eigenaar van de boom.