Omgevingsdialoog beginnen (buurtoverleg bij bouwplannen)

Aanvragen

Voor : ondernemer, particulier

Als u een (bouw)plan heeft, vraagt de gemeente u om in een vroeg stadium met omwonenden en bedrijven in de omgeving te praten over het plan. Zo wordt voor de gemeente duidelijk of er bezwaren zijn tegen uw plan. En of u onderdelen van het plan heeft aangepast als er bezwaren waren. 

Hoe voer ik een omgevingsdialoog?

  1. Bepaal in overleg met de gemeente welke omgevingsdialoog het beste bij uw plan past: 
  2. Vertel duidelijk:
    • wat het (bouw)plan is
    • welke onderdelen wat u betreft nog veranderd kunnen worden en welke onderdelen niet
  3. Maak een verslag van de omgevingsdialoog en stuur dit aan de gemeente

Wat gebeurt er na de omgevingsdialoog?

De gemeente gebruikt het verslag bij het beoordelen van uw (bouw)plan.

Zienswijzen en bezwaren blijven mogelijk

U hoeft het niet altijd met elkaar eens te worden. De omgevingsdialoog maakt duidelijk wat omwonenden en bedrijven in uw omgeving van uw plan vinden. Dat verandert niets aan de mogelijkheden die omwonenden en bedrijven hebben volgens de wet. Zij kunnen zienswijzen indienen tegen ontwerpbestemmingsplannen of bezwaar maken tegen bouwplannen. De gemeente zal bij tegenstrijdige belangen knopen doorhakken. Uiteindelijk kan de omwonende/het bedrijf nog beroep instellen, waarbij de rechter het laatste woord heeft.

Toelichting

Waarom een omgevingsdialoog?

Mensen willen binnen de gemeente Rucphen prettig wonen, goed ondernemen en prettig hun vrije tijd doorbrengen. Om ervoor te zorgen dat iedereen zich ook thuis blijft voelen, bespreken we het met elkaar als iemand iets wilt veranderen in de omgeving. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om een (bouw)plan van een woning of bedrijf. Of denk aan het veranderen van een bedrijf. Als er in de buurt een winkel of aannemersbedrijf komt, dan wilt u dat graag vooraf weten. Zo'n overleg noemen we omgevingsdialoog.

Wanneer heb ik een omgevingsdialoog nodig?

Bij een kleine verbouwing is het altijd verstandig de buren hierover te informeren. Als u iets groters gaat aanpassen of zelfs nieuw gaat bouwen, is zo’n gesprek met de directe omgeving verplicht. Of en in welke vorm u de dialoog gaat voeren, bepaalt u samen met de gemeente.

Regels en informatie

  • bel uw contactpersoon van de gemeente Rucphen (het telefoonnummer vindt u in onze brieven en e-mails)
  • Heeft u nog geen contactpersoon? Bel dan het algemeen nummer t. 0165-349500.