Naamgebruik, verzoek aanduiding

Aanvragen

Voor : particulier

Bent u getrouwd (geweest) of heeft u een partnerschap laten registreren? Dan kunt u kiezen welke achternaam u gebruikt, . Het gaat hierbij niet om een wijziging van de achternaam, maar om de achternaam waarmee wij u aanspreken/aanschrijven.

Mogelijkheden achternaam

Voor de vermelding van de achternaam heeft u 4 mogelijkheden:

  • alleen uw eigen achternaam;
  • uw eigen achternaam, gevolgd door de achternaam van uw partner;
  • de achternaam van uw partner, gevolgd door uw eigen achternaam;
  • alleen de achternaam van uw partner.

Gebruik achternaam veranderen

Niet wachten? 

Bezoekt u het gemeentehuis voor uw aanvraag, neem dan een geldig identiteitsbewijs mee. De wachttijd aan de balie kan oplopen tot 30 minuten (avondopenstelling). Met het online verzoek naamgebruik veranderen, regelt u uw naamgebruik in een paar minuten.

Kosten

Geen

Toelichting

Alleen voor post van overheidsinstanties

Uw kunt alleen een naamgebruik vastleggen voor post van overheidsinstanties. Andere organisaties moet u zelf informeren.

Op officiële documenten zoals een paspoort, Nederlandse identiteitskaart of rijbewijs staat altijd de eigen achternaam vermeld. Ongeacht welk naamgebruik u heeft gekozen. Wel kan de naam worden aangevuld met die van uw (overleden) partner/echtgenoot.

Gescheiden of weduwe

Bent u gescheiden of weduw(e)(naar)? Dan kunt u de achternaam van uw ex-partner blijven gebruiken. U mag dan niet met een ander zijn getrouwd of een partnerschap hebben geregistreerd. Deze keuze kunt altijd weer wijzigen.

 

Gerelateerde producten