Gasaansluiting nieuwbouw verboden per 1 juli 2018

Aanvragen

Voor : ondernemer, particulier

Verboden per 1 juli 2018

Gaat u een woning of bedrijf bouwen? Vanaf 1 juli 2018 is er geen gasaansluiting meer mogelijk bij uw woning of bedrijf. Bij vergunningaanvragen na 1 juli is het dus niet meer toegestaan een gasaansluiting te realiseren. Enkel voor grootgebruikers geldt een uitzondering. Het verbod geldt voor alle kleinverbruikers:

  • gasaansluitingen waar maximaal 40 m3 gas per uur doorheen kan stromen
  • dit is bij vrijwel alle gebouwen met minder dan 3000 m2 oppervlak (vergelijkbaar met 20 tot 30 woningen of een grote supermarkt) Dus, bouwt u een bedrijf of meerdere woningen, is de kans groot dat het verbod voor u geldt.  

Mijn aanvraag loopt al, wat moet ik doen?

Niets. Het verbod op gasaansluiting geldt enkel voor vergunningen die ná 1 juli worden aangevraagd. Lopende aanvragen of al verleende vergunningen hoeven dus niet te worden aangepast.

Toelichting

Bij vergunningaanvragen na 1 juli kunt u geen gasaansluiting meer vragen.

Subsidie voor alternatieven

De Rijksoverheid kent op dit moment een Investerings Subsidie Duurzame Energie (ISDE) voor de aankoop van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. Naast subsidie zijn er ook verschillende hypotheekverstrekkers die 'groene hypotheken' voor duurzame (nieuwbouw)woningen verstrekken. Vraag ernaar bij uw hypotheekadviseur. 

meer informatie over de Investerings Subsidie Duurzame Energie