Gasaansluiting nieuwbouw verboden per 1 juli 2018

Aanvragen

Gasaansluiting nieuwbouw verboden per 1 juli 2018

Gaat u een woning of bedrijf bouwen? Vanaf 1 juli 2018 is er geen gasaansluiting meer mogelijk bij uw woning of bedrijf. Bij vergunningaanvragen na 1 juli is het dus niet meer toegestaan een gasaansluiting te realiseren. Enkel voor grootgebruikers geldt een uitzondering.

Voor wie?

Het verbod geldt voor alle kleinverbruikers. Tot kleinverbruikers behoren gasaansluitingen waar maximaal 40 m3 gas per uur doorheen kan stromen. Dit is bij vrijwel alle gebouwen met minder dan 3000 m2 oppervlak. Dat oppervlak is vergelijkbaar met 20 tot 30 woningen of een grote supermarkt. Dus, bouwt u een bedrijf of meerdere woningen, is de kans groot dat het verbod voor u geldt.  

Mijn aanvraag loopt al, wat moet ik doen?

Niets. Het verbod op gasaansluiting geldt enkel voor vergunningen die ná 1 juli worden aangevraagd. Lopende aanvragen of al verleende vergunningen hoeven dus niet te worden aangepast.

Subsidie voor warmtepomp of zonnepanelen?

De rijksoverheid kent op dit moment een Investerings Subsidie Duurzame Energie (ISDE) voor de aankoop van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. Klik hier voor meer informatie over de ISDE. 

Naast subsidie zijn er ook verschillende hypotheekverstrekkers die 'groene hypotheken' voor duurzame (nieuwbouw)woningen verstrekken. Vraag ernaar bij uw hypotheekadviseur.

Toelichting

Gasaansluiting nieuwbouw verboden per 1 juli 2018