Voor : particulier
Iedereen moet kunnen meedoen in de samenleving. Ook vinden wij het belangrijk dat u zo lang mogelijk veilig en zelfstandig thuis kunt blijven wonen. Soms wordt dit moeilijk. U kunt in dit geval contact opnemen met het VraagR. Via VraagR komt u in contact met de regieassistenten van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de meedenkcoaches en/of de medewerkers schuldhulpverlening en/of het Algemeen Maatschappelijk Werk.
VraagR is op maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur telefonisch bereikbaar. U kunt ons bellen op telefoonnummer 0165 - 34 99 90.
Of stuur een e-mail via vraagr@rucphen.nl.
De gemeente voert de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) uit. Deze wet is bedoeld voor mensen die hulp nodig hebben bij het veilig zelfstandig thuis wonen en het ontmoeten van anderen. Maar is er ook om overbelasting bij mantelzorgers te voorkomen.
Nadat u een melding heeft gedaan bij de Wmo gaat u in gesprek met een regieassistent.
Dit gesprek wordt ook wel het keukentafelgesprek genoemd.
U kunt zelf een familielid of een bekende vragen hierbij aanwezig te zijn. U kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van onafhankelijke cliëntondersteuning door vrijwilligers of professionals van MEE West-Brabant. Meer informatie hierover via de groene knop op deze pagina.
We kijken naar uw sociaal netwerk en overige instanties binnen de gemeente Rucphen.
Is dit onvoldoende? Dan kan er gekeken worden om een maatwerkvoorziening in te zetten.
De Wmo kent de volgende maatwerkvoorzieningen:
Zoekt u hulp, maar weet u niet waar u moet zijn? De meedenkcoaches zoeken samen met u naar een passende oplossing. De meedenkcoach is er voor iedereen in de gemeente Rucphen. De ondersteuning is gratis en vrijblijvend.
Meedenkcoaches weten de weg binnen de regels en instanties in de regio. In een kennismakingsgesprek wordt er gekeken wat u nodig heeft en wordt er een 'plan van aanpak' gemaakt.
U kunt hen bereiken via VraagR op werkdagen tussen 9.00 – 12.00 uur op telefoonnummer 0165-349990 of per e-mail vraagr@rucphen.nl.
Een nieuwe wet regelt dat verhuurders, zorgverzekeraars, energieleveranciers en het waterbedrijf betalingsachterstanden aan gemeenten doorgeven. Team Vroeg Erop Af neemt contact met u op als u problemen heeft met het betalen van de maandelijkse rekeningen. Zij kijkt samen met u wat er nodig is om de geldproblemen aan te pakken. Deze aanpak heet ‘Vroeg Erop Af’.